ÇOCUK AİKİDO
ÇOCUKLAR İÇİN AİKİDO
Toplum sağlığının geliştirilmesi,korunması konusunda çok önemli yeri olan fiziksel aktivite,çocukların büyüme ve gelişme sürecinde de hayati bir öneme sahiptir. Çünkü fiziksel aktivitenin çocuklukta ve yetişkinlikte, psikolojik,fizyolojik ve fiziksel yönden birçok olumlu etkileri olup ,yaşamın optimum verimlilikte sürdürülebilmesi için gerekli olan fiziksel uygunluk seviyesinin kazanılmasında önemli bir yeri vardır. Çocuklar optimum fiziksel uygunluk seviyesini geliştirebilmek için oyun deneyimleri sırasında yeteri kadar geliştirici aktivite yapmamaktadırlar. Bu bakımdan birçok iyi alışkanlıkların erken yaşlarda kazanılması,fiziksel aktivitenin de sağlığında korunması ve devamlılığı için erken yaşlarda bir alışkanlık olarak çocuklara kazandırılmasını gerekli kılar.
Uzak doğu sporlarında 5 ana prensip vardır :
- 1- Nezaket
- 2- Doğruluk
- 3- Sabır
- 4- Nefsi control
- 5- Boyun eğmeyen ruh
Bu 5 temel öğe,Aikido’nun temel prensipleri olarak da kabul edilir ve bunlar çocuğa aşılanmaya çalışılır.
Tabiki sekiz ile on iki yaş gurubundaki çocuklara yönelik aikido, aikidoya giriş niteliğindedir. On iki yaş ve üstü için uygulanan eğitimle çok farklıdır. Antrenman amaçlı bile olsa derste aikido teknikleri uygulanırken güç ve kuvvet hissi uyandırması bu yaş gurubu çocuklar için uygun değildir.Bu sebeple çocuklar için asıl amaç mutlu olabilen, mutlu edebilen, kendisiyle barışık, zorluklara rağmen hayatta güçlü adımlarla ilerleyen, başarılı insanlar olabilmek için mücadele etmeyi öğrenmelerini sağlamaktır.
Bununla birlikte Aikido’nun çocuklara kazandıracağı birtakım faydalar da vardır :
Teknikler ve düşüşler uzun kas gruplarını çalıştırmaya yöneliktir.Estetik ve esnek bir vücut formu sağlar.Bedensel zamanlama yeteneğini geliştirir. Bedenle beynin iletişim kurmasını sağlar.Fotografik hafızayı güçlendirir. Vücudun belirli bir bölgesini ön plana çıkarıp, geri kalanını ihmal etmez.Aikidoda vücudun tüm kasları ve eklemleri önemlidir ve her antrenmanda hepsini çalıştırmak amaçlı hareketler yapılır.
Bir de aikidonun çocuklara hayat boyu bir adım önde olma yolunu açacak faydası vardır.Aikido hem teklik hem de birlik ilkelerini aynı anda uygulamanızı sağlar. Aikidocu tatemide (antrenman alanı) tektir. Sadece kendine güvenir, kendiyle yarışır.Hedefi kendini geçmek, her geçen gün biraz daha gelişmek ve kendini tanımaktır.Aynı zamanda da bir grup içindedir. Teknik yapmak için arkadaşlarıyla uyum içinde hareket etmek, onların zayıf ve güçlü yönlerini gözlemlemek, onlarla iş birliği içinde olmak zorundadır.Aikidocu antreman sırasında hem atak yapan, hem de atağı karşılayan olmayı öğrenir.En önemlisi şiddetin kendi vücuduna ve başkasına nasıl zarar vereceğini görür. Gerçek gücün kaba kuvvet değil, akıl ve teknik olduğunu anlar.Çok güçlü bir adamı minicik sıska bir kadının alt edebilmesi çocuklar için yeterince tatmin edici bir örnektir.
Çocuklara uzun konferanslar çekmenin, felsefi konuşmalar yapmanın, öğütler, hatta bazen cezalar vermenin bir faydası olmaz. Onlar dinleyerek değil, gözlemleyerek öğrenir ve davranış şekilleri geliştirirler.Aikido antrenmanları bunun için en uygun yer olacaktır.
Uyumsuz, şımarık, disiplin problemi olan çocuklar Senseiye (Eğitmen) ve arkadaşlarına uyum göstermedikçe ve disiplinli olmadıkça hiçbir şey öğrenemeyeceklerini uygulamalı olarak fark ederler. Anne, babanın müdahalesi olmaksızın, tek başlarına kendilerini ve davranışlarını daha iyi şekilde gözlemlerler, bir süre sonra mutlaka olumlu yönde gelişme gösterirler.
İçe dönük, hayata karşı cesaretsiz, fiziksel olarak çelimsiz çocuklar genellikle kendilerini eve kapatır, iç dünyalarına sığınarak yaşamak isterler. Aikido hiç öyle değilmiş gibi görünse de bu çocuklar için de doğru seçenektir.Başta anne ve babanın desteği ve yönlendirmesi gerekebilir.Birkaç antrenman sonra çocuk kendine güvenini kazanır.Çünkü her insanın güçlü bir yönü vardır. Aikido bunu keşfetmesini sağlar. Hem de fiziksel üstünlüğün hayatta çok da önemli olmadığını teknik ve disiplinli çalışmanın daha değerli olduğunu uygulamalı olarak görecektir.Başka alanlarda olduğu gibi birileriyle yarışmak, madalya almak gibi hedefler olmadığı için kimseyle yarışma korkusu, başarısızlık hissi duymadan bir guruba dahil olmanın keyfine varacaktır.
Dağınık, tembel, unutkan çocukların bu davranışları genelde anne ve babaya tepki olarak başlar ve zamanla onların kişiliklerinin bir parçası olur.Antrenman yaparken bu durumu değiştirmek zorundalar.
Gösterileni öğrenmek ve aklında tutmak için dikkatini geliştirir, hafızasını güçlendirir.Fiziksel aktivite içinde olması onu canlandırır, tembelliğini, uyuşukluğunu atar.Antrenman çantasını hazırlamak, aikido kıyafetlerinin temiz olmasına dikkat etmek, ve kıyafetin bir parçasını unutmamak gibi görevleri olacaktır.Böylece düzenli olmaya doğru bir adım atar.
Sinirli, saldırgan, aşırı hareketli çocuklar için aikido bulunmaz bir nimettir! Antrenmanlarda vücudumuzun ne kadar güçlü aynı zamanda da ne kadar güçsüz olduğunu, düşünmeden yapılan bir hareketin nelere mal olacağını görecektir.Ayrıca karşısındakine ne kadar sert ve kötü davranırsa hareketlerde o kadar başarısız olacağını hayretle farkedecektir.
Aikidoda da hayatta da en önemli şey esnek, sabırlı ve yapıcı olmaktır. Ayrıca bol miktarda efor sarf edeceği için çocuklar rahatlayacak, sakinleşecektir.
Aikido çalışan çocuklar çok hızlı bir şekilde, kazanma veya kaybetme kaygısı, partnerini yenme stresi / baskısı taşımamayı öğrenirler. Esas zafer kendine karşı kazanılan zaferdir ve çocuklar Aikido ile bunu daha rahat içselleştirebilirler. Akıllarında müsabaka fikri olmadan özgürce dersin tadını çıkartırlar.
Kız çocukları için çoğu zaman savunma sanatlarının uygun olmadığı,erkeklerle aralarındaki fizik farkından dolayı bir arada çalışmalarının mümkün olamayacağı görüşü hakimdir.Diğer uzakdoğu savunma sanatlarında kızlar ve erkekler ayrı ayrı çalışır, ayrı guruplar halinde yarışırlar.Oysa ki Aikido farklı bedenlerin uyumunu amaçlar. Fiziksel güce dayanmaz. Teknik, zeka daha önemlidir. Bu yüzden cinsiyet ya da yaş engeli yoktur. Kızlar da aikido yapabilir hatta esneklikleri ve kıvrak zekalarıyla birçok erkekten daha da iyi olabilirler! Ayrıca kendini korumayı öğrenmek, mücadeleci olmak hiç kimseyi erkeksi tavırlara yönlendirmez.Nazlı, kırılgan, ürkek kız çocukları yerine kendine güvenen, sağlıklı, hemcinsleriyle olduğu gibi karşı cinsle de kaynaşabilen kız çocukları hayat mücadelesinde daha güçlü olacaktır.
ÇOCUKLARIN AİKİDO ÇALIŞMASI İÇİN NEDENLER;
Büyükler dinlenmek, iç huzurlarını sağlamak ya da kendilerini korumak için aikido yaparlar. Ancak bu tip fikirler çocukların akıllarına bile gelmeyen şeylerdir. Peki o zaman neden Aikido çocuklar ve gençler için iyi bir öneridir? Hayatlarına ne katar?
- 1-Aikido agresif olmayan bir sanattır.Aikido yaparken durup dururken kavga başlatamazsınız, sadece bir kavgayı sonlandırabilirsiniz.Dolayısıyla kişiyi kavga ve dövüşten uzak tutar. Aikido teknikleri başka biri kuralları yıktığında başlar.
- 2-Aikido çocuklara ve gençlere sakin olmayı öğretir. Elbette her zaman sakin olamazlar ama aikido onlara bu şansı verir.
- 3-Aikido pratik bir şekilde kendini korumayı öğretir.
- 4-Aikido pozitif bir dünyaya bakışı öğretir. Bir şey yaratmak isteyenlerin dünyaya uyumla bakması gerektiğini gösterir. Eğer belaya yol açarsan kaybedeceğini, ama aklın doğru yoldaysa dünyanın senin ellerinde olduğunu öğretir
- 5-Aikido hayatı basit bir şekilde algılamayı öğretir.
- 6-Aikido çocuğa okulda yardımcı olur.Daha açık ve net biçimde düşünmeyi sağlar.
- 7-Başka sporlarda başarıya yardım eder.
- 8-Aikido çocuğunuzun kendine güvenini geliştirir ve güçlülük duygusu sağlar.
- 9-Çocukta grup ve toplum psikolojisini geliştirerek ortak hareket etmeyi öğretir.
- 10-Aikido ile kurallara uyma ve sistemli hareket etme alışkanlığı yerleşir.
- 11-Aikido mental yeteneği arttırır ve karar verme süresini çabuklaştırır.
- 12-Aikido hayatın kendisi gibidir.Kişiye hayatın zorluklarına karşı dayanıklılık ve direnme yeteneği kazandırır.
- 13-Aikido çalışan çocuğunuz hayatı boyunca hiçbir kimseyi düşman olarak görmeyeceği gibi asla bir düşmanı da olmaz.
- 14-Herkes aikido yapabilir, atletik bir beden gerektirmez. Aikido’da başarının anahtarı iyi bir gözlem, dikkat ve pozitif bir bakış açısıdır.
AIKIDO’NUN BEDENSEL VE RUHSAL GELİŞİME FAYDALARI
Her savunma sanatı gibi Aikido da bedenin her zaman hazır ve zinde olmasını gerektirir.Karşılaşılacak sorunlara her an etkili çözüm üretebilmek zinde ve sağlıklı bir bedenle mümkün olabilecektir.Bu nedenle Aikido çalışmaları kasların dengeli gelişerek güçlenmesine, vücut duruşunun düzelmesine, vücudun esnekliğinin artmasına ve denge hissinin gelişmesine neden olur.Sağlıklı bir beden ileri yaşlarda karşılaşılabilecek sağlık problemlerinin en aza indirilmesini sağlayacaktır.
Aikido, kişisel gelişim üzerindeki olumlu etkileri ile çocuk gelişiminde de son derece yararlıdır. Aikido tekniklerini öğrenen günümüz çocuğu, karşılaşabileceği fiziksel ve duygusal tüm zoruluklara baş edebilmek konusunda daha avantajlı olacaktır. Çünkü Aikido teknikleri, güce karşı güç kullanmayı değil, gücü kontrol etmeyi öğretir; yani sorunlar karşısında stress yaşayarak yeni sorunlar yaratmayı değil, sorunlar karşısında çözüm üretmeyi öğretir.
Her saldırı, gündelik hayatta karşılaştığımız bir sorunu sembolize eder; her teknik de o sorunu çözmek için seçtiğimiz çözümü. Çocuklar sosyal sorunları karşısında ya sert davranıp, vurup kırıp, sorunu daha büyütmeyi seçebilirler ya da sorunların değiştirdiği koşulları kendi yararlarına göre değiştirip, saldırıyı yönlendirmeyi ve çözüm üretmeyi öğrenebilirler.
Aikido çalışan çocuklar çok hızlı bir şekilde, kazanma veya kaybetme kaygısı, partnerini yenme stresi / baskısı taşımamayı öğrenirler. Esas zafer kendine karşı kazanılan zaferdir ve çocuklar Aikido ile bunu daha rahat içselleştirebilirler. Akıllarında müsabaka fikri olmadan özgürce dersin tadını çıkartırlar.
Aikido teknikleri doğal vücut hareketlerine dayanır. Bu nedenle öğrenciler doğal hareket etmelidirler. Çocuklar en iyi doğal davrandıkları zaman öğrenirler.Aikido sınıfı, savunma sanatları eğitimi çerçevesinde, üzerinde aile baskısı olmadan çocuğun kendi kişisel benliğini geliştirebileceği bir yerdir. Derslerde emniyet için uygulanan kurallar olmakla birlikte aslında sınıf, çocuk için oyunla öğrenme ortamıdır.
Derste çocuklar koşar, zıplar, birbirlerinin üzerine atlar. Bunların hepsi oyun oynayan çocuk davranışlarıdır ve bu oyun dünyası gerçek bir öğrenme ortamı olduğu gibi kendi yaşıtları ile herhangi sosyal bir kaygısı olmadan rahatça iletişim kurabildiği bir yerdir.
Kaynaklar;
1-A.Bora Açıkalın,Aikido Felsefesi,Yaşam Gücüyle Bütünleşme Yolu
2-Haluk Emçioğlu,Aiki Yolu,Savaş ve şifa yönleri ile.
3-Bushido,Uzakdoğu disiplin sanatları dergisi,Sayı 1-2-3
5- http://www.sakintaekwondo.com
6- Joe Hyams,Zen ve Savaş Sanatları
7- Frederick J.Lovret,Japon Gücü ve Stratejisinin Sırları
8- George Leonard,Ustalık
9- Haluk Emçioğlu,Aikido
10- Gaku Homma,Aikido’nun Yapısı
11- Koichei Tohei,Aikido and Dynamic Sphere
SIKÇA SORULAN SORULAR
Aikido için farklı salonlar farklı yaş sınırları koyarlar. Yaş küçüldükçe, çocuğa karmaşık görünebilecek tekniklerden ziyade denge, işbirliği, uyum, nezaket, saygı gibi tutumlar öğretilir. Çünkü Aikido teknikleri bilişsel olgunluk gerektirir. Tabii, temel tekniklere giriş de yapılır. Sekiz yaşından sonra teknik yoğunluklu dersler yapılabilir.
- Çocuklar Aikido yapabilmek için önce zihinlerini kullanmaları gerektiğini öğrenirler. Aikido bilişsel beceri gerektirir, bu beceriyi geliştirir.
- Aikido yaparken zihinlerini ve bedenlerini uyum içinde kullanmaya gayret ederler.
- Aikido yapılan ortamda nezaket ve saygı dolu bir hava hâkimdir. Çocuklar öncelikle böyle bir ortamda çalışmayı ve bu ortamın doğal bir parçası olmayı öğrenirler.
- Minder üstünde çatışma durumlarının üstesinden gelerek başarma duygusunu yaşayan çocuklar, minder dışındaki zorlayıcı durumlara karşı da kendilerini hazır hissederler. Çatışmadan kaçamayacaklarını fark ettiklerinde, karşılarındakine zarar vermeden kendilerini korumayı öğrenirler.
- İşbirliğiyle öğrenen çocuklar güçlü arkadaşlıklara sahip olurlar.
- Güç kullanmanın neredeyse gereksiz olduğu bu karar verme sürecinde zaaflarını, güçlü yönlerini tanıyan çocuklar, gelişmiş bir farkındalık düzeyine sahip olurlar. Farkındalık, değişimin ve ilerlemenin ilk adımıdır.
Özünde şiddetten kaçınma olan bir disiplin, çocuklara yaşadıkları çatışmaları olumlu ve yaratıcı biçimlerde çözme becerisi kazandırır. Çatışmadan mümkün olduğunca kaçınmak, kaçınılamayan durumlarda krizi barışçıl yöntemlerle idare etmek, özellikle çocuklar için önemli bir beceridir. Başarıyla yönetilen her çatışma, çatışmaya taraf olan herkese gelişmek, öğrenmek için önemli bir fırsat sunar. Kazanılan bu beceriler, kaygının sağlıksız bir düzeye gelmesine engel olur. Bunları düşünürken kaygının çocuklardaki temel problemlerden biri olduğunu da unutmamak gerekir.
‘’Başkasını yenmek başarıdır,
Kişinin kendini yenmesi,bilgeliktir’’
Aikido yapmak için sıra dışı bir atletik beceri gerekmez. Aslolan çalışmaktır. Her çocuk Aikido yapmayı deneyebilir.
Aikido yapılan gruplarda dengeli bir yaş dağılımına dikkat edilir. Ancak bazı çocukların fiziksel ve bilişsel gelişim seviyelerinin daha hızlı ya da daha yavaş ilerleyebileceğini de unutmamak gerekir. Dersi veren hocalar bu dengeyi mutlaka göz önünde tutacaklardır.
Çocuğunuzun aikido yaparken canının yanma ihtimali, basketbol ya da futbol oynarken canının yanma ihtimalinden daha düşüktür. Tabii bu kurallara uymaları, yönergeleri dinlemeleriyle de ilişkili. Tıpkı basketbol, futbol ya da yüzmede olduğu gibi.
Hayır, takınmazlar. Hatta saldırgan tavra sahip çocukların aikidoyla beraber bu tavırdan uzaklaşmaları beklenir. Çünkü Aikido ile çocuklar kavga etmeyi değil, kavga etmemeyi öğrenirler. Ek olarak:
- Uyum, aikidonun anahtar kavramlarından biridir. Aikidocu, çalışma arkadaşının uygulayacağı tekniğe uygun davranışları gösterir, onun iyi öğrenebilmesi için ona destek olur. Zira aikido tek başına uygulanabilen bir öğreti değildir.
- Birbirlerine güvenemeyenler, birlikte çalışamazlar. Bu yüzden aikido çalışmak için çocuğun kendine güvenmesi yetmez, çalıştığı arkadaşına da en az kendisi kadar güvenmesi gerekir.
Aikido’da müsabaka yoktur; kaybedenin olduğu yerde kazananın olmadığını söyler. Karşısındaki kişi her durumda aikidocunun bir parçasıdır. Bu durum, çocuklarımızın öne geçme duygusuyla arkadaşlarıyla yaşayacağı rekabetin, çekişmenin de önüne geçer.
Farklı renklerdeki kuşaklar çocukların derse istikrarlı biçimde devam etmeleriyle, kurallara uymalarıyla, uyumlu davranışlarıyla ve öğretilen teknikleri doğru yapabilmeleriyle ilişkilidir. Bu ölçütleri yerine getiren çocuklara sınavlar sonrasında verilen renkli kuşaklar, ilerlediklerini çocuklara somut olarak da göstermiş olur.
Elbette yapabilirler. Aikido beden gücünü temel alan bir sanat değildir. O’sensei’ye göre, bir evrak dosyasını taşıyabilen herkes aikido çalışabilir. Dünyada seminerler veren, büyük saygı gören pek çok kadın aikido hocası da vardır.
Aikido’da yeni başlayanlar grubu yoktur. Yeni gelen her öğrenci, hâlihazırda devam eden grupla çalışmaya başlar. Bu sistem, yetişkin grupları için de aynı şekilde işler. Tecrübeli olanlar, yeni gelenlerle beraber çalışarak onlara destek olurlar. Yeni öğrenciler de grupta eski öğrenciler kadar saygı görürler. Şayet gerekirse, aynı çalışma saati içinde öğrenciler farklı teknikler de çalışabilirler, dersi veren hoca bunu ders içinde dengeler.